Vad är Bakpartiet?

Bakpartiet är ett nytt parti, en plattform för nätverksbyggande om Ni så vill, som vill arbeta (och baka) för ett mera harmoniskt samhälle. Harmoni är ett musikaliskt begrepp, grundaren Ladislaus Horatius är också mycket riktigt klassisk pianist.

Bakpartiet är ett svart får (eller ett vitt lamm) på politikens arena. Tanken är att få in mera eftertanke och filosofi i politiken. Mera betyder inte nödvändigen mycket; en i orörlig meditation försänkt regering är inte vårt mål (fast det vore trevligt att testa idén någon gång). Balans -- mellan eftertanke och handling, tänkare och aktörer -- är det viktiga. Idag nedvärderas reflektionen på den ofta tanklösa handlingens bekostnad. "Jag handlar, alltså finns jag" är tidens slogan.

Tänk om man resonerade så när man byggde ett hus, eller en dator!

"Nä, vi ska inte ha för mycket planering och eftertanke och ritningar, vi kör så det ryker, det blir nog bra det hela bara vi är energiska!"

I ett samhällsbygge, något som borde vara viktigare än ett datorbygge, är det inte så himla noga med kartor, färdriktning och lyhörd reflektion. Det viktiga är

Bakpartiet hävdar tvärtom att färdriktningen är viktigare än att färden går snabbt och bekvämt. Våra muskler är mer än tillräckligt avlastade i dessa tider. (Vi närmar oss återigen amöbastadiet, fast från fel håll.) Draken lyfter i motvind och stupar i medvind.

Bakpartiet ställer upp i riksdagsvalet -98. (Man tager en blank valsedel och skriver "Bakpartiet". Lätt som en plätt.) Tredje söndagen i september blir det Valbak. Det är inte för inte som Bakpartiet kallas det GODA partiet...


Något om Bakpartiets bakgrund

Tillbaka till Baksidan

Usch! Jag behövde detta för att inse hur mycket jag uppskattar traditionell politik...