INTERVJU MED PARTILEDAREN L. HORATIUS

Varför startade du Ingentingpartiet?

Det är frestande att svara att jag hade inget bättre att göra. Men det rätta svaret är att det behövs radikala alternativ i svensk politik. Det ärliga svaret, slutligen, är att jag blev så frustrerad av det totala mediala ointresset för mitt "riktiga" parti, Minutpartiet, att jag kokade ihop en soppa på Ingenting. Inget mäktigt, bara en förrätt, men den skiljer sig från den vanliga brunsåsen.

Är detta allvar eller ett skämt?

Har jag hela två alternativ?

Om jag säger så här, vart vill du komma med Ingentingpartiet?

Bokstavligen ingenstans. Vilket inte är särskilt lätt.

Jag förstår inte riktigt....

Låt oss se frågan ur ett annat perspektiv. Ingentingpartiet är ett försök att balansera och komma till rätta med ononismen. Ononism är mitt namn på en social företeelse som man numera kan se överallt i Västerlandet. Det handlar om att övervärdera ON och undervärdera OFF.

ON står för att vara aktiv och utåtriktad?

Just det. Alltid på g.

Och OFF står för vila, att koppla ifrån, sömnen som kontrast till arbetet?

Just så. Världen består ju av två element. Något och Inget. Toner och tystnad. Man kan också säga plus och minus. Vårt samhälle tror på plus. Vi ska ha mer kunskap, fler resurser, fler lagar, mer tillväxt. Datorn ska ha större minne och flera program. Tv:n flera kanaler. I pluralismens och mångfaldens namn ska vi äta mat från alla länder, utom möjligen Sverige.

Men jag älskar sushi...!

Jag tror inte du vill äta det varje dag. Inte heller är det bra med plus hela tiden. Musik utan pauser vore en enda tongröt. Men det är kanske i samband med magen vi bäst förstår att minus kan vara bra.

Du tänker på bantning?

Jag tänker på social, mental, filosofisk, politisk bantning. Ingentingpartiet är ett nedbantat parti. Vår linje är verkligen slank.

Man kan väl kalla er för enfrågeparti.

Snudd på nollfråge. Vi har en nollvision...

Jag finner dina ordlekar stimulerande, men tyvärr tror jag att det på de flesta har rakt motsatt effekt.

Vi vill inte stimulera för mycket, folk är redan så överstimulerande.

Var står ni på höger vänster-skalan?

Ingentingpartiet är snarare ett ställningstagande i Yin-Yang-frågan. Eller öst-väst-frågan. Det stora landet i väst, USA, inspirerar oss hela tiden med ononistiska idéer. Ingentingpartiet hämtar inspiration från öst.

Ni är väl inte maoister?

Snarare taoister. Saken handlar om orientering. Vi är bra på att orientera oss i rummet, och tack vare våra klockor och almanackar även i tiden. Men glöm inte den mentala kartan. Arbete-vila, on-off, plus-minus, väst-öst, frossa-banta -- det är mellan dessa poler vi människor rör oss. Detta bör också ges plats i politiken.

Många kommer att tycka att du är knäpp.

Det är kanske för att den politiska domänen är så långt från humorn. Jag ser mig själv som en hovnarr, med rätt att raljera men också att komma med inbakta sanningar. Jag har kanske ingent i hjärnan? Nej jag har ingenting hjärnan! Glöm inte att mindre kan vara bättre. "Kunskap är att addera, visdom att subtrahera."

Vad har ni för partiprogram?

Minsta möjliga.

Jag misstänkte det...

Vi vill ha mer av ingenting. Sverige behöver ingenting. Akut! Om du köper ett dricksglas vill du att den ska ha en hålighet, ett tomrum, eller hur? En bikini är mer luft än tyg, ju mindre tyg, desto högre pris. Ingenting är viktigt. Vi förstår det ibland, men för sällan.

Jag förmodar att du riktar dig till de som röstar blankt.

Att rösta på Ingentingpartiet är det bästa sättet att blankrösta. Mycket blankare kan det inte bli.

Slutligen, har du något råd till våra läsare?

Nej, men en fråga.
   Om makthavarna bara tillät en sorts mjölk, en sorts bröd, en tv-kanal, vad skulle ni säga då? Bilen, den fick vara svart. (Any colour, so long as it's black.) Glassförsäljaren vore det gyllene undantaget. Han sålde hela fem sorters glass! Vanilj, gammaldags vanilj, italiensk vanilj, vanilj med kolarippel och svensk vanilj. Any taste, as long as it's vanilla.
   Detta skulle ni aldrig acceptera. Varför finner ni er då i ett politisk situation som är lika monokrom, lika ensidig? Ett slags "tema utan variationer"? Politikerna pratar om pluralism och mångfald men politisk mångfald kan vi glömma. Det pratet är skådebröd.
   Kan det vara så att glass är viktigare i livet är politik?

Man är frestad att svara ja... Vad är förresten din favoritsmak?

Druva. Jag säger som Stig Larson: glass är godare än mat. Jag äter den helst i varmt väder, efter min siesta. Var som en människa, ta en välbehövlig siesta med Ingentingpartiet!

(gäsp) Kanske det, ja, en liten tupplur skulle sitta bra. Då var väl intervjun slut. Tack så mycket. Är det något vi glömt?

(gäsp, snark...)

TILLBAKA